Fiat126.hu - 2017. November 23. Csütörtök, Kelemen, Klementina napja van.
 

Cikkek - Alkatrészautó vásárlása és forgalomból kivonatásElég rendszeresen felmerül a kérdés, így logikusanak tűnik ez a cikk. 2006. májusi adatok alapján írom, bármikor változhat bármi, érdemes utánakérdezni.

Sokan szeretnének alkatrésznek autót venni. Ez 2005. szeptemberig gond nélkül ment, azóta azonban szigorodtak a jogszabályok, és így már nem olyan rózsás a helyzet.
Ha alkatrészautót szeretnél venni, olyat keress, amit forgalomból véglegesen kivontak már, azzal semmi további dolgod nincsen. De sajnos ilyet egyre nehezebb kifogni, így lássuk, mit lehet tenni, ha ilyet nem találunk!

Először is, arra kell ügyelni, hogy ha egy forgalomban lévő autót veszel, azt 15 napon belül köteles vagy átíratni. Az előző tulajdonos mindenképpen be fogja jelenteni az eladást, hiszen ő is csak így mondhatja le a kötelező biztosítást és így nem fizet súlyadót. Tehát a hatóság tudni fog az adásvétel tényéről, akkor is, ha te nem mész be átíratni. Amúgy az átíratás kb. 40 ezer forintos tétel, alkatrészautó esetében eléggé irreális. De nem érdemes szórakozni vele, mert előbb-utóbb be fogja ezt hajtani a hatóság, valamint megfejeli egy 100 ezer forintos bírsággal. És minthogy hatóság, akár a fizetésedből is letiltják vagy végrehajtják... Szóval ezzel csak óvatosan.

A másik gond a forgalomban lévő vagy ideiglenesen forgalomból kivont autóval, hogy ki kell vonatni véglegesen a forgalomból.
A végleges forgalomból kivonást az Okmányirodán lehet kérni, az alábbiakra van hozzá szükség:
- mindkét rendszám
- forgalmi
- törzskönyv
- bontási átvételi igazolás
- 1500 Ft illeték megfizetése
- a tulajdonos jelenléte vagy meghatalmazása
A dologban a kényes kérdés esetünkben a bontási átvételi igazolás. A jogszabály alapján bármely regisztrált autóbontó (lista megtekinthető a KF weboldalán) köteles átvenni a feleslegessé vált autót térítés nélkül. A dologban ott van a csavar, hogy csak akkor köteles ingyen átvenni, ha komplett autóról van szó. Nyilván az nem járja, hogy az alkatrészautót otthagyd a bontóban.
Amit lehet trükközni, hogy a bontó átveheti hiányos autót is, de ekkor fizetni kell az átvételért, annyit, amennyit csak képes kérni a bontós. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy teljesen kicsontozott kasztni átvételéért 15-20 ezer forintot kérnek el (már ahol egyáltalán szóba állnak veled). Csak az alvázsszámot nem veszik át, komplett kasztni kell, a motort pedig papíron megveszed a bontóstól.

Ezek alapján látszik, mi az egyetlen járható út. Nem szabad forgalomban lévő autót megvenni adásvételivel, mert az nagyon sokba kerülhet. Először is keresni kell egy bontót, ahol el lehet majd rendezni a bontási átvételi igazolás kiadását, érdemes előre lebeszélni, hogy mennyire szétszedett autóról lesz szó, és hogy mennyibe fog ez kerülni. Ha sikerült elfogadható árat kialkudni, akkor lehet menni a kiszemelt autó gazdájához. Nem adásvételit kell írni, hanem egy maghatalmazást, miszerint te az ő nevében teljeskörűen eljárhatsz az autó forgalomból történő végleges kivonatását illetően.
Ekkor lehet neki kifizetni az autó árát és elhozni a kocsit. Ekkor szétszeded, majd amikor megvan, a maradványt elviszed a bontóba, ahol megkapod a bontási átvételi igazolásodat (plusz egy adásvételit a motorról, csak így lehet hivatalosan újra felhasználni!). Ezzel már lehet menni az Okmányirodára, ahol kiadják a végleges kivonásról a határozatot. Innentől nincs több teendő.

Meggondolandó, hogy milyen autóval érdemes ezt végigcsinálni, mert sajnos fel lehet készülni komoly költségekre az autó vételárán túl is. Szoktak javasolni olyat is, hogy elbontod az autót, megsemmisíted az okmányait meg az azonosítóit (rendszám, alvázszám), majd bejelented, hogy ellopták. Én ezt nagyon nem javasolnám, egyrészt erre rá kellene venned a kocsi eredeti tulajdonosát, másrészt nem ér annyit az egész, mint amit egy esetleges lebukással lehet kapni...
Vagy vadászni kell a már régebben kivonatott autóra, vagy be kell vállalni ezt a drága és macerás procedúrát.

nyuszy, 2006. május 14.

Fórum

Partnereink 

Képek


 • Buster17

 • evasara
 • Hirdetés
  Hirdetés
 • Hirdetés
  Hirdetés
 • Hirdetés
  Hirdetés

Hirdetés