Fiat126.hu - 2018. Január 22. Hétfő, Vince, Artúr napja van.
 

Gazdik - LoviElérhetőség: 06-30-92-05-784, peterlovaszi@citromail.hu

Barátaim a Polskiban!

 

 

Hát átalakított autó lett az enyém is! Így néhány fényképet és egy kis írást teszek közzé, hogy okuljatok.

 

Mindig is irigykedve néztem az átalakított polskisok szűk táborát, az élet úgy hozta, hogy 2014 őszén én is belevágtam az átépítésbe. 2015. májusára elkészült (már az új törzskönyvet is kézhez kaptam). Ennek a tapasztalatát és eredményét osztanám meg veletek:

 

Gyakori kérdések:

 • nehéz volt?: a válasz az, hogy IGEN, nem akarok hazudni a bürokráciával én is rengeteget küzdöttem, és volt bőven műszaki nehézségem is (tanulság ne bízz meg benne, hogy egy 45-éves motor, ami sok ember keze között volt már gond nélkül működni fog), ne bízz meg egyetlen alkatrészben, sem amit nem ellenőriztél le.

 • Drága volt?: IGEN, nagyságrendi árak (csak, hogy tudjátok, ha bele akarnátok vágni) 50eFt tervezés, 12eFt NKH tervbírálat, 65eFt szakértői vélemény a motor káros anyag kibocsátásásról, NKH műszaki vizsga díj, új forgalmi, új törzskönyv, beépítésre szánt motor, és hozzá mindenféle alkatrész, több 10eFt-os telefonszámla a hivatallal való vitatkozásra és a műszaki segítségkérésre, és idő-idő-idő, és rengeteg idő!!!!

 • Megérte: az építés alatt sokszor mondtam, hogy nem (a sok probléma, és küzdelem gyakran lelombozott) de így utólag megpihenve, és úgy hogy idegenek nap, mint nap megcsodálják az autót már nyugodtan merem mondani, hogy IGEN!!

 

Ha te is vállalkozni szeretnél átalakításra, akkor adok néhány tanácsot:

 • A legfontosabb: az itt leírtakért semmilyen (jogi) felelősséget nem vállalok!!

 • Ne bízz meg senkiben, mindennek saját magad járj utána, a jogszabályok folyamatosan változnak, még nagyobb probléma, hogy a jogszabályok értelmezése, és az értelmezők is folyamatosan változnak, ezért kell mindennek személyesen utánajárni és inkább kétszer mindent megkérdezni!

 • Próbáld a lehető legegyszerűbben megközelíteni az átalakítást. Akkor lesz a legkevesebb problémád, ha a lehető legkisebb átalakítást végzed. Motorcsere esetén, minél közelebb áll, az új motorod teljesítmény a meglévőhöz annál könnyebb a dolgod. A beépítendő motorod maximális fordulata, legyen minél közelebb a meglévő motorodéhoz. Amiért ez fontos: ha a váltódat nem cseréled ki (váltó áttétel változatlan) akkor csak a motor maximális fordulata határozza meg a végsebességet, tehát ha a fordulata nem változik, nem változik a végsebesség, ha nem változik a végsebesség, akkor nagyobb valószínűséggel nem köteleznek fék vizsgálatra.

 • Tapasztalatból mondom, hogy a hatóságok nyűgnek tekintik (tisztelet a kivételnek) az egyedi átalakítási engedélyt motorcserére, és igyekeznek minden eszközzel elrettenteni tőle. Amire hivatkoznak az az, hogy +-10% eltérés lehet a beépítendő és a gyári motor között. Számoljunk 24Le*1.1≈26Le!!! 600Kg-os autóban bődületes teljesítménynövekedés, he-he-he. Ráadásul negatív tuningot sem engednek (legalábbis nekem ezt mondták), a beépítendő motorgyári teljesítményének kell 26Le-nek lennie. Továbbá gyakori kifogás, hogy csak olyan motort szeretnének látni az autóban, amivel valaha a gyárban is szerelték. Tehát nagyon hosszas, utánajárás, vitázás, stb. amivel szembenézel. Vérnyomáscsökkentő, és nyugtató szükséges!! Ez nem vicc, tapasztalat!! Kérem vegyétek komolyan!!

 • Megoldás: kell egy motor minél kisebb teljesítménnyel, megegyező fordulatszámmal, amihez még alkatrész is kapható (nem horror áron), vannak nagyobb testvérei (praktikum), lehetőleg típus azonos (csak úgy hobbiból), megvannak a szükséges papírjai a forgalomba helyezéshez (nagyon fontos), és olcsón megkapható. Megoldás: Zastava 750, FIAT 600, Seat 600, mindben ugyanaz a FIAT 100D000 motorkódú motor van, 29Le, 4600-as fordulat, ez egy szenzációsan jó konstrukciójú motor, rengeteg lehetőséggel. Figyelj oda, mert létezik 24Le-ős, és 35Le-ős verziója is. Énnekem a 29Le-őst sikerült vennem, ez a leggyakoribb tudtommal. Ha az ember jól körbenéz még kapható is (bár nem egyszerű). A gond 24Le helyett 29Le, ez már túl van a 10%-on!! Ezért a küzdelem és a vérnyomáscsökkentő. Kérek mindenkit, hogy először ne motort vegyen, hanem járjon utána, hogy el tudja-e fogattatni a koncepciót a hatósággal. Ha igent mondtak az elvi tervre, akkor vegyen motort!!

 • Még egy probléma: a törvény kimondja, hogy a beépítendő motor károsanyag kibocsátása nem lehet rosszabb mint a meglévő motor kibocsátása. A hatóságnak nem feladata eldönteni, hogy melyik motor milyen osztályba sorolandó, ezért fel kellett kérnem egy külső szakértőt (aki rendelkezik a megfelelő akreditációval), ennek megállapítására.

 

Hogyan kezdj neki: két út van:

 • 1 keresel egy tervezőt, aki garanciával vállalja, hogy elkészíti a tervet, és intézi az engedélyeztetést.

 • 2 te magad indulsz neki. Forgalomban lévő jármű, átalakítási engedélyeztetését (kivéve, ha alváz és futómű szerkezetet érintő változásról van szó, mert ez a központ hatásköre) megyei hatáskörben bírálja el a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH). Tehát a következő csapásnyomon kell keresni: (megye ahol laksz) Kormányhivatal, Közlekedési és útügyi osztályok, Közúti jármű főosztály, Gépjármű összeépítés átalakítás ügyintézés, ezt felhívod vagy személyesen felkeresed, elmagyarázod, hogy mit szeretnél, és meg mondják mi lehetséges, ne feledd a hatóságnak mindig igaza van, ne vitatkozz velük! Ha meg tudsz állapodni, lehet tudnak ők is tervezőt ajánlani akihez fordulhatsz.

 

Jól gondold meg bele vágsz-e?? Sokkal több munka és küzdelem, mint azt gondolnád. Ha komolyan elszántad magad, van pénzed (mert az kell bőven), kezdj bele.

 

Néhány dologban tudok segíteni, az átalakítást szorgalmasan dokumentáltam (tekintve, hogy mérnök vagyok), az illeszkedő részekről vannak pontos rajzaim, modelljeim. Vannak fényképeim (már amikor nyugodt voltam) amik segíthetnek.

 

 

Köszönet nyilvánítás, köszönöm:

 • családomnak, aki támogatott és elviselt, amikor elviselhetetlen voltam (volt ilyen)

 • Sanyi barátomnak, aki rendelkezésre bocsátotta hagyományos és CNC forgácsoló gépeit, hogy legyárthassam a nekem szükséges (speciális) alkatrészeket.

 • Tölli Imi-nek külön köszönet, (sokrétű feladata volt: felbujtó, tettestárs, segítő, szaktanácsadó, lelkitámasz), továbbá a karosszéria is az ő keze nyomát viseli, amiért külön köszönet!

 • Balog Andor (KalAndor), sok alkatrész él tovább az én autómban, amit már az ő autója kinőtt.

 • Kolonics Attila sok lényeges tanácsot, és segítséget adott.

 • NKH segítségét, hogy megengedték autóm átalakítását.

 • És mindenkinek, aki segített támogatott, és/vagy elviselt.

 

Egy leírás autómról:

1988-ban született, 2010-ben teljes felújításon és elegantosításon esett át. A dizájnt Zozyk álmodta meg és én azóta is, tartom magam az alapkoncepcióhoz. 2010 év végén lett az enyém, jó néhány változáson és fejlesztésen átesett. 2014-15-ben NKH engedéllyel, motorcsere Zastava 750-re (FIAT600), 4 hengeres, 3 állócsapágyas, vízhűtéses, szenzációsan jó szerkezet.

 

Karosszéria: elegantosított (elefántfül nélküli ablakok, nyitható hátsó ablakok, oldalsó elemeken egy merevítő bordával kevesebb, nagy lökhárítók),  gépháztető kilincstelenített, hátsó sárvédőív szélesítve. Egyedi légbeömlő a skoda hűtőnek, (és még a pótkerék is elfér).

 

Futómű: teljes felújítás 2012-ben, tüzihorganyzott lengőkarok és fékalapok, új szilentek, hátul 8mm szélesítés/oldal, tőcsavarok.

 

Gumik: télen 135/80R12 acél felnin, nyáron 175/50 R13 Yokohama A539 Uno Turbó Alufelnin.

 

Motor: FIAT (100D000) 767ccm-es, 4 henger, vízhűtés, 3 állócsapágy, OHV, (a FIAT 850, 903, 1050, 900, motorok nagyapja)

 

Hűtés: vízhűtés, 903-as motor vízszivattyúja egyedi adapterrel felfogatva, skoda 120 hűtő (az orrába), 5rétegű fűtéscsővel történő vízcsövezés, egyedi légtelenítő rendszer, smart fűtőradiátor.

 

Elektromosság: egyedi javított kábelköteg, minden fogyasztó relézve, swift generátor (50A), swift önindító (bolygóműves alacsony áramfelvételű), központizár, elektromos ablakemelő.

 

Erőátvitel: egyedi adapter motor váltó közé, könnyített lendkerék (4.6Kg, saját kezűleg kiegyensúlyozva), féltengelyeken 3 újas gömbcsukló (hardi helyett).

 

Extrák: szerető, gondoskodó, gazdi.

 

Használat: mindennapi használat (sajnos ez az állapotában is tükröződik).2009_Velence Kis cipekedés A saját gyártású olajfilterem, beszerelve. Az ÚJ Motor

Fórum

Partnereink 

Közelgő találkozók

Képek


 • Kyro
 • Hirdetés
  Hirdetés

 • 5Gabor5
 • Hirdetés
  Hirdetés
 • Hirdetés
  Hirdetés

Hirdetés