Fiat126.hu - 2018. Január 23. Kedd, Zelma, Rajmund napja van.
 

Cikkek - Fóliázással kapcsolatos jogszabályKIVONAT A KÖZLEKEDÉSI, HÍRKÖZLÉSI ÉS VÍZÜGYI ÉRTESÍTŐBŐL
 
A Gépjármuközlekedési foosztály tájékoztatója a gépkocsik szélvédojével és ablakaival kapcsolatos 
műszaki követelményekrol
 
A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának muszaki feltételeiről szóló 6/1990 (IV. 12.) KÖHÉM rendelet (a továbbiakban: MR) - többek között - meghatározza a gépkocsik szélvédőjén, ablakain keresztül a gépkocsi vezetője, valamint a közlekedés többi résztvevője számára biztosítandó átlátás műszaki feltételeit.
E kérdés különös jelentőségét indokolja, hogy a szélvédőn és az ablakokon való átlátást korlátozó eszközök (fólia) használata egyes gépkocsi üzemeltetői körben - kényelmi és egyéb okokra hivatkozással - az utóbbi időben fokozottan terjed, míg az ilyen eszköz alkalmazásának mellőzése a közúti forgalom biztonsága szempontjából - tekintettel a középső féklámpák észlelhetoségének biztosítására - egyre nagyobb jelentoséget kap.
A közúti járművek hatósági műszaki ellenőrzési eljárásában kialakítandó egységes követelmények, valamint erről a gépkocsi üzemeltetők tájékoztatása érdekében a hivatkozott jogszabály egyes előírásainak egységes értelmezéséről - megerősítve a 8001/1984. (Közl. Ért. 9.) KM tájékoztatót - az alábbiakat tesszük közzé.
A gépkocsikon alkalmazható szélvédő és ablaküvegek minőségét, műszaki jellemzőit a jogszabály (MR.) a gépkocsik üvegeire vonatkozó, ENSZ-EGB 43. számú Előírásának figyelembe vételével határozza meg.
Ennek megfelelően az átláthatóság vonatkozásában külön - szigorúbb - követelményeket fogalmaz meg a szélvédőre és a vezetőtéri ablakra (MR. 84. §), illetőleg a személygépkocsin hosszirányba történo átlátást biztosító ablak (hátsó ablak) átláthatóságát utólag csökkentő eszközök alkalmazhatóságára. (MR. 97. §).
A jogszabály (MR.) 3.§-ában a közlekedés biztonságát lényegesen befolyásoló elvet rögzít, amikor kimondja, hogy a forgalomban lévő jármű kialakítását, felszereltségét és tulajdonságait csak a közlekedésbiztonság és környezetvédelmi jellemzők rontása nélkül szabad megváltoztatni. Ebből fakadóan a gépkocsi gyártása során alapvetően a felépítményi funkció szerint - kialakított kivitel elfogadhatóságán túlmenő követelményként a már forgalomba helyezett járművek esetében a szélvédon, valamint az ablaküvegeken való átlátást befolyásoló eszközök alkalmazását is indokolt korlátozni.
A forgalomba helyezés előtti vizsgálat, valamint az időszakos vizsgálat során minden gépjármű esetében ellenőrzendő a járművezető kilátására előírt feltételek teljesülése - az ENSZ-EGB 43. számú Előírása alapján - a következő követelmények szerint:

A szélvédő és az ablakok fényáteresztő képessége:
·         a szélvédő esetében legalább 75%,
·         a vezetőtéri oldalablakok esetén (azon oldalablakok, amelyeken keresztül a gépjármű vezetője részére az oldalra való kilátás, valamint a visszapillantó tükrökkel a jármű mellett lévő mindkét forgalmi sávra történő hátralátás biztosítva van) legalább 70%,
·         egyéb ablakok (utastéri, raktéri oldal és - személyautó kivételével - hátsó ablakok) esetében nem követelmény,
·         a személygépkocsikon való átláthatóságot biztosító hátsó ablak fényáteresztő képessége legalább 70%.értéku kell legyen.

Az ENSZ-EGB 43. számú Előírása szerinti jóváhagyási jellel ellátott szélvédot, illetőleg ablaküveget - további vizsgálat nélkül - megfelelőnek kell tekinteni.
A gépkocsik szélvédőjén, valamint vezető- és utasterének ablakain - az ENSZ-EGB 43. számú Előírása szerint jóváhagyott üvegeken utólagosan (nem gyárilag) csak minosíto jellel („H jel”) rendelkezo fény-, illetőleg hővédo fólia alkalmazható.
A gépkocsik külső felülete, így szélvédője és ablakai sem lehetnek fényvisszaverő tulajdonságúak, tükrözoek.
A szélvédo felső széle mentén színezo réteg, illetőleg fényszűrő fólia alkalmazása akkor megengedett, ha:
·         az áltata fedett szélvédo felület (a szélvédő felső szélétől való legnagyobb távolságban lévő fedett felület) nem haladja meg a napellenző által takart felületet, és
·         fényelnyelési jellemzői folytán nem változtatja meg forgalmi irányításra szolgáló készülék színeit.
Ellenőrzendő a személygépkocsi belsejébe felszerelt függöny, roló, reluxa vagy más napellenző készülék, továbbá a személygépkocsi külsejére felszerelt napvédő lamellák működése, fekvése. Ezen eszközök alkalmazása a gépkocsin akkor engedhető meg, ha ezeket az elindulás elott nyitható állapotba lehet helyezni, illetőleg ha a személygépkocsin való átláthatóságot nem akadályozza meg, hanem csak csekély mértékben korlátozza (pl. vízszintesen elhelyezkedő napvédő lamellák esetében).
 
(Gépjárműközlekedési főosztály )

Fórum

Partnereink 

Közelgő találkozók

Képek


  • hubo
  • Hirdetés
    Hirdetés

  • Kyro
  • Hirdetés
    Hirdetés

  • 5Gabor5

Hirdetés