Fiat126.hu - 2018. Január 23. Kedd, Zelma, Rajmund napja van.
 

Cikkek - Általános optikai tuningEz az írásocska egy átfogó ismertető azokról a tuningolási kérdésekről, amelyek heti rendszerességgel merülnek fel a polskis fórumokon.
Próbáltam a lehető legjobban összeszedni az információkat, de biztos nem jutott eszembe minden, úgyhogy majd lesz kiegészítés :)
Próbáltam naprakész árakat írni, de biztos, hogy már most vannak eltérések. Ja, és ezen árak a cikk megírásakor érvényesek!
Motor- ill. teljesítménytuninggal kapcsolatban hamarosan lesz egy külön írás, így azt itt nem részletezem.
A karosszériamunkát igénylő átalakításokat szintén nem részletezem, hamarosan külön cikkben lesznek olvashatóak!
A belső teret is szebbé lehet varázsolni, amiről hamarosan szintén lesz egy külön cikk.
Természetesen egy Pók is szebb egy szép alufelnivel, mint a gyári kerekekkel, ezzel kapcsolatban olvasd el a Mekkora kerék rakható fel a Fityóra? cikket!
Lássuk akkor most az általános és relatíve egyszerű lehetőségeket!

Lökhárítók

A gyári lökhárítóknál sokkal jobban mutatnak a vízhűtéses verzió, a BIS lökhárítói. Ezek hozzásimulnak a kasztnihoz egészen a sárvédőívekig, és némi szoknyával is rendelkeznek. Viszonylag egyszerűen beszerezhetőek, kb. 10-12 kHUF-ból kijön előre-hátulra tartókkal együtt. Utóbbiakat mindenképpen meg kell venni, ugyanis a BIS-lökhárító nem kompatibilis a sima lökös tartóival.
Szóba jöhet még a krómozott lökhárító, bizonyos dizájnhoz ez illhet a legjobban, bár elég nehéz már szép állapotút beszerezni, a krómoztatás meg igen drága dolog.

Spoilerek

Spoilerekhez kétféleképpen lehet jutni, egyrészt lehet venni, másrészt lehet csinálni. Utóbbival külön cikk foglalkozik, Spoilerkészítés házilag címmel. Nemzetközi viszonylatban elég sokféle spoilert gyártottak már Pókhoz, sajnos Magyarországon ezekből elég kevés beszerezhető. Ami akad:
Előre, a lökhárító alá lehet kapni szoknyaspoilert, 4-5 kHUF körüli áron. Vásárlásnál figyelni kell, ugyanis nem mindegy, hogy sima vagy BIS lököshöz valót veszel, a kettő fajta nem csereszabatos!
Hátulra, a reaktorfedél rácsára is létezik egy kis spoilerecske, ebből is kétféle van, az egyik teljesen nyitott hátrafelé, a másik rácsos. Ára szintén 4-5 kHUF körül mozog.
Ritkán ki lehet fogni küszöbspoilert. Ebből is kétfélé lengyellel találkoztam, abban tértek el, hogy mennyire nyúltak ki oldalirányba, szintén 4-5 kHUF/pár az ára.
Bár nem igazán számít spoilernek, lehet kapni a sárvédőperemre ráilleszthető műanyag izét, ami egy BIS-lökös-küszöbspoiler-díszcsík felállásban jól tud kinézni, ára 3-4 kHUF/garnitúra körül van. Mondjuk én nem igazán szeretem az ilyet, mert szépen befolyik alá a víz, és még jobban rohad a sárvédő...
Még kevésbé spoiler, de talán leginkább ide tartozik a műanyag doblemez. Elvileg kevésbé rohad tőle a kerékjárat belseje, szerény véleményem szerint Póknál nincs annyi értelme, mint amennyibe kerül (5-6 kHUF/garnitúra).
Ezeken kívül is ki lehet fogni ilyesmiket, de ez már szerencse kérdése. Pl. össze lehet futni Pókra gyártott tetőspoilerrel, de ez ritka, mint a fehér holló - legalábbis emberi áron. Amiket leírtam - ahogy az árukon is látszik - nem a legmagasabb minőséget képviselik, többségük nem üvegszálas vagy hasonló, hanem sima fröccsöntött műanyag. Ha igazán szépet szeretnél, de nem tudod vagy nem akarod házilag megcsinálni a spoilereket, akkor ezzel foglalkozó cégek nagyon szépeket tudnak csinálni - többnyire horror árakon.

Ablakok

Nagyon jól tud kinézni egy sötétített üveg, de mielőtt bárki is belevágna megcsinál(tat)ni, gondoljon végig pár dolgot. A rendőröket általában mocskosul nem szokta érdekelni, hogy van-e műbizonylatod, vagy nem, a fóliába mindenképpen bele szoktak kötni. Ha van papírod, valszleg nem fog tudni megbüntetni, de nem biztos, hogy megéri vitatkozni. Aztán meg nagyon kellemetlen dolog egy sötétebb fóliával tolatni, pláne sötétben... Úgyhogy ez a része jól meggondolandó.
A hátsó ablakból a '89 utáni autókba fűtőszálas verzió került, ha a tiédben még nem ilyen van, és sikerül emberi áron beszerezned egyet, akkor valószínűleg megéri a csere, télen nagyon hasznos.
Lengyelországból illetve Olaszországból lehet beszerezni nyitható hátsó oldalablakokat. Igazából én nem sok mindenre használom, csak jobban tetszik, de ha valaki rendszeresen fuvaroz a hátsó ülésen utasokat, akkor ez is hasznos lehet. Ha ilyet vennél,nagyon figyelj, hogy megkapd a hozzá való rögzítéseket és kédereket, mert nem kompatibilis a sima ablakkal, és külön beszerezhetetlen.
Kb. '95 körültől az ajtókba nem osztott ablak került, hanem elefántfül nélkül egyben letekerhető. Szerintem nagyon jól néz ki, bár én személy szerint szeretem az elefántfület. Sajnos a csere nem egy egyszerű dolog, mert (állítólag) az ajtó belseje is teljesen másmilyen, így az egész ajtót célszerű cserélni. Ráadásul a beszerzése is nehézkes dolog.

Napfénytető

Sokaknak tetszik a napfénytető, szerintem is tök jó dolog. Újban nem érdemes gondolkozni, ha van is, akkor is 20-30 kHUF körül mozog. Inkább bontóban kell keresni, állapottól függően 3-8 kHUF-ot szoktak elkérni érte. Vásárláskor mindenképpen el kell hozni az összes tömítését, mert ezek utólag beszerezhetetlenek! Amit meg kell nézni vásárláskor, az többek között ezeknek a tömítéseknek az állapota. Ha össze van töredezve, vagy el van szivacsosodva, akkor az bizony garantáltan be fog ázni. A naptető mérte sem mellékes. A 78 cm-es szélességű a legnagyobb, amit egészséges berakni, igazából egy 70 cm körüli az ideális. Azt is meg kell nézni, hogy a naptető íve összehangolható-e a kocsi tetőjéével. A berakása nem bonyolult, házilag is megcsinálható. Dekopírfűrésszel ki kell vágni precízen a helyét, aztán berakáskor a jól megtisztított felületeket alaposan ki kell tömíteni sziloplaszttal. Sajnos így is várhatóan előbb-utóbb elkezd beázni, olyankor jöhet a kiszedés és újabb játék a szilóval.

Világítás

Először is a hátsó lámpa és az első index fényesebbé tételéhez találtok egy nagyon jó tippet 50%-kal nagyobb fényerő... címen.
A hátsó lámpából összesen kétféle létezik, amiknek kicsit más az alakja, a hagyományos és a BIS-é. Sokak szerint a BIS-é szebb. Itthon még nem találkoztam vele, de létezik egy olyan is, amelyikbe bele van építve a tolatólámpa, ez talán a legjobb.
A lámpaburából létezik átlátszó is, ebből is van BIS-dizájnú és hagyományos. Ízlés kérdése, hogy szebb-e, mint a sima narancssárga-piros. Mindenestre azt kell tudni, hogy a 2-3 kHUF/pár körül megvásárolható lámpaburákhoz többnyire nem adnak színes izzókat. A narancssárga izzó beszerzése alapvetően nem gond, erről lejjebb. A problémát a piros duplaszálas izzó okozza, ugyanis ilyen nem létezik. Ha valahol mégis lehet venni, akkor az valami kisipari engedélymentes verzió, többnyire azonnal leégő festékkel. Így ezt házilag kell megoldani. Az izzó festésére a lámpabura-spray nem alkalmas, ez azonnal leég! Művészeti szakboltokban lehet kapni hőálló üvegfestéket, ebből kell kb. 10 réteget az izzóra kenni, és akkor pár hónapig tényleg pirosan fog világítani. Alternatív megoldásként lehet olyat is, hogy piros fóliát raksz a lámpabura és az izzó közé, de ez erősen látszik kívülről. Újabban az átlátszó BIS-búrák is beszerezhetőek, de azt lámpatesttel együtt kell cserélni, mert nem kompatíbilis a hagyományossal!
Az első indexburát is le lehet cserélni átlátszóra, pontosabban füstszínűre, kb. 800 HUF/pár. Ehhez is kell narancssárga izzót venni, kb. 300 HUF/db. Annyi az egyetlen problémája, hogy a narancssárga izzót kicsit más foglalatba tervezték, amit úgy lehet kijátszani, hogy az egyik bütykét lereszeled :)
Gyakori kérdés, hogy az oldalsó indexre létezik-e átlátszó bura. Búra nem, viszont komplett fehér oldalindexek kaphatóak, kb. 1500 Ft/pár.

Külső apróságok és kiegészítők

A '87 utáni Pókokon körben díszléc található. Ha ez tetszik, de a tiéd régebbi, akkor csak venned kell egy díszléc-garnitúrát (kb. 2 kHUF), és a megfelelő helyre a megfelelő lukakat kifúrni a kasztnin. Én személy szerint nem szeretem, mert megáll alatt a víz meg a kosz, és szépen lerohad a festék.
Az évek során kb. négyféle tanksapkát lehetett látni a Pókokon. Először (a krómos lökhárítóval együtt) egy krómozott, domború tanksapka volt, ezt követte kétféle műanyag, és közben volt még egy féle krómozott. Sokat javíthat az összképen, ha a kocsi többi eleméhez illő tanksapkát választasz.
Sokféle sárpofozót lehet kapni a kocsihoz, ha jól körülnézel, elég jól kinézők is akadnak.

S hogy hol szerezhetőek be mindezek?
Vadászni kell rájuk. Igazából nem nagyon tudok olyan helyet, ahol mindig minden kiegészítő szokott lenni, de ahol érdemes próbálkozni, az a budapesti Bogdánffy út 8/A alatt található P126-bolt, vasárnaponként a gyáli piac, esetleg az érsekújvári Auto-Moto Kalazi. Persze máshol is szoktak lenni ilyesmik, csak ki kell fogni :)


nyuszy, 2004.05.05.

Fórum

Partnereink 

Közelgő találkozók

Képek


  • hubo
  • Hirdetés
    Hirdetés

  • Kyro
  • Hirdetés
    Hirdetés

  • 5Gabor5

Hirdetés